Adventska duhovna obnova
10/12/2018
klasicari (1)
Marijini obroci
03/01/2019

Koncert HRT-a

koncert-1

Pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija Zbor Hrvatske radiotelevizije svojim je božićnim koncertom u nedjelju 16. prosinca u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu oduševio mnogobrojne Brođane. U ozračju večernje mise izveli su djelo francuskog skladatelja Camillea Saint-Saensa koji je živio i djelovao u drugoj polovici 19. stoljeća i slovio kao najveći orguljaš u svijetu. Kako je prvi profesionalni angažman dobio kao crkveni orguljaš, cijeloga je života ostao vezan uz produkciju ne samo orguljske nego i šire sakralne glazbe. Dočarali su to glazbenici iz Zagreba izvodeći njegov Oratorio de Noel op. 12 poznat i kao Božićni oratorij, jedan od četiri skladateljeva oratorija koja je dovršio u samo dva tjedna i praizveo na Badnjak 1858. godine u pariškoj crkvi La Madeleine, gdje je djelovao kao orguljaš.

Posebnost koncerta bio je i drugi dio, kada su članovi Zbora HRT-a i solisti hrvatskim tradicionalnim božićnim pjesmama u novom vokalno-instrumentalnom ruhu koje mu je dao maestro Fačini, Brođanima donijeli bogatstvo i ljepotu naše povijesne sakralne glazbene literature. Nakon što je prošle godine putem nekoliko odabranih pjesama i slavonskobrodsku publiku na koncertu Zbora HRT-a odveo na putovanje hrvatskim krajevima i običajima, dirigent i skladatelj Tomislav Fačini ada je zaokružio svoju božićnu priču iz hrvatske pučke nabožne glazbene tradicije, te je na koncertu predstavio preostale pjesme iz svog autorsko-aranžmanskog repertoara.

Pozdravnu riječ i zahvalu vrhunskim glazbenicima uime organizatora koncerta – Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić uputila je na početku ravnateljica Sanja Nuhanović, a uime Franjevačkog samostana zahvalu na kraju uputio je domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović.

Skip to content