misa_zahvalnica (3)
Misa zahvalnica
09/01/2019
8. NEDJELJA KROZ GODINU
01/03/2019

Blagdan Gospe Lurdske

Blagdan Gospe Lurdske proslavljen je u ponedjeljak, 11. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Svečano večernje slavlje pred mnogobrojnim vjernicima predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Suslavilo je petnaestak svećenika među kojima domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović i brodski dekan Ivan Lenić. Prisutni su bili đakoni; Domagoj Vidaković i Dominik Nedjeljković te četvorica franjevačkih bogoslova s Kaptola.

.„Unatoč hladnoći došli smo danas kao i proteklih dana devetnici uoči Gospe Lurdske kako bismo ovdje slojem skrušenosti i poniznosti, kao srebrom, Isusovom riječju – Božjom objavom i Marijinim primjerom premazali staklo našeg života i kako bismo se u tom ogledalu vidjeli  onakvi kakvi jesmo“, rekao je na početku nadbiskup Hranić uspoređujući i pojašnjavajući što se događa sa staklom kada ga premažemo slojem srebra.

Osvrćući se na evanđeoski odlomak koji donosi izvještaj sa svadbe u Kani Galilejskoj kada je Isusu učinio prvo čudo, nadbiskup Hranić je naglasio kako Isus dijeli s nama naše ljudsko iskustvo u svim njegovim trenucima, patnja, ali i u radostima, kako prepoznaje vrijednost ljudske ljubavi i ženidbe, čak posvećuje ženidbu i bračnu ljubav kršćanskih supružnika; uzdiže  ih na razinu vidljive slike Presvetog Trojstva.

Pojasnio je da je Marijina vjera bila pretpostavka za Isusovo čudo, da je njezina vjera bila jača od majčinskih osjećaja. „Marija  je vjerovala da će Isus učiniti čudo, ne zato što ga je ona zamolila kao njegova biološka majka, nego zato jer je Sin Božji.

„Marija je u tom trenutku bila model Crkve koja moli i vjeruje, prianja uz Isusa kao uz Sina Svevišnjega, kojemu je Gospodin Bog dao prijestolje Davida, oca njegova i koji kraljuje nad domom Jakovljevim uvijek u čijem kraljevstvu nema kraja… Preduvjet čuda i Isusove spasenjske intervencije bila je vjera koja zna da ne može polagati nikakvo pravo na Sina Božjega i na njegov čudo, ali da Bog ne ostavlja neuslišanima i praznih ruku one koji mu se zaufano obraćaju“, ustvrdio je nadbiskup i dodao da se Marijina vjera, da jer sve u Božjim rukama, očitovala kada je poslužiteljima savjetovala da čine što god im Isus rekne.

Posvjestivši kako je blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika s vjernicima je podijelio i poruku Pape Franje za Dan bolesnika koji Crkva svali na blagdan Gospe Lurdske; „Besplatno primiste, besplatno dajte“, pojasnivši im da briga za bolesnike zahtijeva profesionalnost i nježnost, izravne i jednostavne geste. Upozorio je na opasnost kada mislimo da smo sami sebi dovoljno da ne trebamo druge, te aktualizirao evanđelje u Kani Galilejskoj ustvrdivši kako i danas Gospu imamo za puno toga moliti što nam nedostaje; za našu mladost, za hrvatsko društvo i odgovoran u njemu, za žrtve korupcije, klijentelizma, pogodovanja, nepravdi i nepoštenja, molite je za našu toliku našu braću pritisnute bolešću.

„Došli smo da bismo i staklo kroz koje gledamo svoje i tuđe potrebe premazali srebrom Evanđelja i Isusovih blaženstava, kako bismo kao u ogledalu vidjeli i sebe same i slabosti vlastite vjere, te svoj odnos prema drugim ljudima i prema društvenoj stvarnosti oko sebe. Mariji je Isusova riječ bila ogledalo, odnosno danas potiče i nas ‘Što god vam rekne učinite’“, rekao je nadbiskup Hranić.

Zaključio je kako nas današnje Evanđelje uči da nemamo

nikakvo pravo na usluge zbog krvne veze, stranačke pripadnosti, poznanstava ili prijateljstva, na Božje uslišanje zbog naših molitava, misa, žrtava, postova i milostinje, nego da je uslišanje naših molitava uvijek milost i dar Božje ljubavi i dobrote, a na nama je da poput Marije vjerujemo i budemo oslonjenu na Božju Riječ kako bi on našu vodu mogao pretvoriti u vino.

 

Na kraju mise slijedila je procesija sa svijećama uz rijeku Savu. Kip Gospe Lurdske nosili su i ove godine učenici klasične gimnazije „Fra Marijana Lanosovića.

Blagdanu je prethodila devetnica koja je započela 2. veljače na Svijećnicu, a završila 10. veljače. Predvodili su je fra Josip Grubišić, domaći sin svećenik na službi u zagrebačkom Sigetu, Krunoslav Karas, župnik u Brodskom Vinogorju i  fra Željko Klarić, gvardijan i župnik u Vinkovcima.

Blagdan Gospe Lurdske u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva proslavlja se od 1892. godine kada je kip donesen u crkvu i blagoslovljen te smješten u prigodnu špilju.

Brankica Lukačević

 

Skip to content